петак, 22. март 2019.

OVIH DANA MARS U BIKU, u konjunkciji sa FIKSNOM ZVEZDOM ALGOL




OVIH DANA MARS u BIKU u konjunkciji sa FIKSNOM ZVEZDOM ALGOL; ALGOL je na minimumu sjaja 24.3.2019 u 23,11h;

Evo koju reč o famoznoj, misterioznoj, ozloglašenoj fiksnoj zvezdi Algol, koja se nalazi na 26,10 Bika u sazvežđu Persej. Mars se ovih dana nalazi u konjunkciji sa njom. Algol, prema Grcima, po mitologiji naziva se "glava Meduze"; zvezda prestavlja Meduzinu glavu koju je Persej iskoristio da bi spasao Andromedu, kao i svoju majku. Arapi su je nazivali Ras al Ghul, u prevodu Glava demona. Kroz dug vek astrologije, mnogi se plaše njenog delovanja.
U astronomiji Algol (tročlani zvezdani sistem), Beta Persei je jedna od najpoznatijih promenljivih zvezda koja menja svoj sjaj u periodu od oko tri dana (2,87). U maksimumu njena magnituda iznosi 2,2, a u minimumu 3,5. Algol je bela, višestruka, eklipsna, pomračujuća promenljiva zvezda i predstavlja prototip promenljivih zvezda. Zapravo postoje dve, Algol A, sjajnija i Algol B, tamnija. Do opadanja sjaja Algola A, glavne zvezde, dolazi kada tamnija zvezda zakloni drugu svetliju zvezdu (za posmatrača sa Zemlje). OVO TRAJE NEKOLIKO ČASA. Od nas je zvezda udaljena 92,8 svetlosnih godina u sazvežđu Persej. Persej je jedno većih sazvežđa koje se proteže od Kasiopeje pa skoro do Plejada u znaku Bika.

Mnoge su legende vezane za Perseja, najpoznatija od njih je spasavanje Andromede. Ukratko, u sazvežđu Persej nalazi se ta Meduza (sada je to Algol o kome govorimo), a koja je po legendi bila jedna od tri Gorgone, koja je bila smrtna za razliku od druge dve koju se bile besmrtne. Po mitologiji Kasiopejinu kćer Andromedu (koja predstavlja danas sazvežđe) je spasao Persej, odrubivši glavu Meduzi, koja je po priči nekada bila prelepa, ali su je napastvovali, i jedna od boginja iz zavisti njenu predivnu kovrđavu kosu pretvorila je u zmije, ali je Meduza imala moć da jednim pogledom pretvara ljude u kamen, pa su je se plašili, ali je Persej uspeo da je nadlada tako što je sklonio pogled. Persej se prikazuje na slikama sa njenom glavom.

Fiksna zvezda Algol simbolizuje tu Meduzu. Nazvana je vražja zvezda zbog svog promenljivog sjaja, jer je to bilo neobično po mišljenju tadašnjih astronoma. Do toga zapravo dolazi zbog prisustva još jedne zvezde Algola B, koja je tamnija. Povremeno, gledano sa Zemlje, tamnija prelazi preko svetlije, te se tako povećava i smanjuje sjaj poznate fiksne zvezde Algola A.

Ideja da zvezdu Algol čine dve zvezde od kojih ona slabijeg sjaja pomračuje glavnu zvezdu, vremenom je prihvaćena, a konačnu potvrdu dao je 1889 godine, Herman Fogel. Algol ima dva minimuma sjaja: primarni minimum se dešava kada manje sjajna zvezda zakloni sjajniju, i vidljiv je golim okom, a sekundarni minimum kada sjajnija zakloni manje sjajnu.

Grci su je zvali "đavolja glava" sa uticajem Marsa i Saturna, ALI poznato je da su smatrali da ima i pozitivno delovanje tipa Jupitera i Venere. Algol predstavlja planetarnu energiju koja se može usmeriti ka pozitivnom ili negativnom delovanju. Nikola Tesla je imao Algola na Uranu na Ascendentu. Albert Anštajn je imao Plutona na Algolu. Znamo njihove živote naučnika stvaralaca budućnosti. Ali imala ga je Jovanka Orleanka na Saturnu, i Isidora Dankan na Plutonu... znamo i njihove živote.
Po legendi boginja Atina je dala čuvenom grčkom lekaru Asklepiosu, mudracu, dva vrča meduzine krvi, jedan vrč koji uništava, a drugi koji leči... Kako ko upotrebi. Očigledno da bi se dale precizne prognoze treba pratiti kada je period kad nastupi eklipsa, kada koja zvezda zakloni onu drugu...možda se tada neće naći neka planeta u kontaktu sa njom, ili će se naći...jer evidentno je da postoje dva ispoljavanja ove specifične zvezde. Ali i evidentno je i to da stvara napetu nukleus energiju u kosmosu, koja može da se iskoristi na konstruktivan ili destruktivan način. S obzirom da je Mars na Algolu, muškarci "sede kao na bombi", ali i žene, potrebna je jaka samokontrola i ženama i muškarcima, smirivati "vatru u krvi", spuštati "loptu" u razgovorima, eventualnim prepirkama. Ono što možemo je da mislimo pozitivno, da ne reagujemo na eventualne provokacije, da niske energije poput zavisti eliminišemo, da pustimo druge da žive u miru, i narodnim rečnikom da "gledamo svoja posla". Konstruktivan pristup sebi i drugima je lekovit.

Olga Milošević


Нема коментара: